Kontrola konta użytkownika (UAC) Windows

Kontrola konta użytkownika (UAC) znana jest nielicznej grupie osób, które miały przyjemność korzystania z systemu Windows Vista. Niestety częstotliwość pojawiania się okienek proszących o potwierdzenie zmian była dość spora. Zazwyczaj po kilku dniach większość użytkowników wyłączała UAC. W systemie Windows 7 kontrola konta użytkownika, mechanizm UAC został usprawniony. Do czego służy kontrola konta użytkownika?

Funkcja Kontrola konta użytkownika w pewnym sensie odpowiedzialna jest za zwiększenie bezpieczeństwa systemu. Pomaga chronić system przez złośliwym oprogramowaniem, wirusami. Ma za zadanie informowanie użytkownika (prosi o zezwolenie) w przypadku wprowadzania zmian w systemie (instalacja programów, sterowników itd.). Posiadając prawa administratora możemy sami dostosować ustawienie powiadomień Kontroli konta użytkownika. Ze względów bezpieczeństwa zalecane jest pozostawienie Kontroli konta użytkownika na poziomie domyślnym.

Aby zmienić, sprawdzić stan Kontroli konta użytkownika w Windows przechodzimy do panelu sterowania i klikamy na Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika.

Do wyboru mamy 4 poziomy:

  • Powiadamiaj zawsze;
  • Powiadamiaj mnie tylko wtedy, gdy programy próbują wprowadzać zmiany na komputerze;
  • Powiadamiaj mnie tylko wtedy, gdy programy próbują wprowadzać zmiany na komputerze (nie przyciemniaj pulpitu);
  • Nie powiadamiaj nigdy.

Nie zaleca się ustawienia suwaka w pozycji najniższej (Nie powiadamiaj nigdy). W drastyczny sposób zmniejszamy bezpieczeństwo systemu, wszystkie programy będą uruchamiane z uprawnieniami administratora. Zmieniając suwak w najniższą pozycję to tak samo jak byśmy pozostawili otwarte drzwi do naszego mieszkania.

Czy ten artykuł był pomocny?

Powiązane porady

Dodaj komentarz