Jak usunąć konto na Facebooku?

Praktycznie każdy z nas posiada obecnie konto w serwisie Facebook, jednak co w przypadku, gdy chcemy z niego zrezygnować? Jak usunąć konto na Facebooku lub zdezaktywować profil?

Facebook wręcz zawładnął internetem. Ilość użytkowników tego portalu liczyć można juz w miliardach. Nie oznacza to jednak, że ta hegemonia nie ma końca. Wiele osób zastanawia się już teraz jak usunąć konto z Facebooka. My odpowiadamy na to pytanie oraz radzimy jak usunąć Facebooka całkowicie.

Jak usunąć konto na Facebooku

Zakładanie konta w serwisie Facebook jest banalnie proste jak i skasowanie. Jednak znalezienie linku/strony umożliwiającego skasowanie konta nie jest już takie przejrzyste. Warto zaznaczyć, iż konto na Facebook-u można również zdeaktywować. Dezaktywacja konta nie powoduje usunięcie informacji z bazy. Jedynie „schowanie” naszego profilu.

W celu deaktywacji konta postępujemy zgodnie z instrukcją poniżej.

  1. Klikamy na ustawienia konta,
  2. Przechodzimy do zakładki Ogólne,
  3. Na dole strony mamy możliwość dezaktywacji konta klikając Zarządzaj kontem,
  4. W rozwiniętym menu wybieramy odpowiednio Dezaktywuj konto,
  5. Następnie należy postępować zgodnie ze wskazówkami na Facebooku.

Jeżeli będziemy chcieli ponownie skorzystać z Facebooka wystarczy konto aktywować.

Dezaktywacja a usuwanie konta na Facebooku

Co w przypadku, jeżeli chcemy usunąć konto na stałe? Jak usunąć konto na Facebooku bezpowrotnie?

W celu skasowania konta na Facebooku wystarczy kliknąć wpis w przeglądarce ten link: facebook.com/help/delete_account. Należy następnie podać swój login i hasło a następnie kliknąć na przycisk Usuń moje konto.

Kolejnym krokiem potwierdzającym usunięcie konta z Facebook’a jest przepisanie kodu z obrazka i o kliknięcie przycisku potwierdzającego usuwanie.

Warto przeczytać ostatni komunikat:

Twoje konto z tej strony zdeaktywowano i zostanie usunięte po 14 dniach. Jeżeli zalogujesz się w ciągu 14 dni, będziesz miał opcje anulowania twojego żądania.

W celu trwałego usunięcia konta z Facebooka nie logujemy się przez okres 14 dni. Po upływie 14 dni konto wraz z zawartością zostanie skasowane.

W celu weryfikacji możemy spróbować zalogować się na konto, które posiadaliśmy. Jeżeli masz pytania jak usunąć konto na Facebooku napisz komentarz – pomożemy.

NAPISZ KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here